Familie Katuin in de Eerste Wereldoorlog

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Eerst dacht ik dat Nederland daar niet zoveel mee te maken had, omdat we neutraal bleven in die oorlog. Door alle TV- uitzendingen en deelname aan een leesgroep over de Eerste Wereldoorlog weet ik dat Nederland toen ook behoorlijk geleden heeft. Tijdens deze oorlog werden er ruim een miljoen vluchtelingen opgevangen op een bevolking van ongeveer zes miljoen.

Vandaag (6 november 2014) kreeg ik een mailtje van Ancestry.com dat ik tot en met komend weekend gratis mocht zoeken in militaire databases over de hele wereld (uit ervaring weet ik dat ik dit niet letterlijk moet nemen want voor veel Amerikanen is dat vaak beperkt tot de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk). Ik vroeg me af of er in de familie Katuin militairen geweest waren die hadden gevochten in de Eerste Wereldoorlog en ging in deze databases zoeken op de naam Katuin.

Vrij snel vond ik Gerald A Katuin (Geboren als Gerlof Albertus Katuin in Hengelo) die de enige Katuin in deze militaire databases bleek te zijn. Gerald was geboren in Hengelo (Ov) als Gerlof Albertus Katuin zoon van evangelist bij de Baptisten Jurren Katuin (bij zijn overlijden in de VS ds. J. Katuin) en Jantje Karssiens.

Figuur 1 Geboorteakte Gerlof Albertus Katuin 1895 (familysearch.org)

Onder leiding van evangelist Jurren Katuin werd in Hengelo een nieuwe kerk van de “Gemeente van gedoopte Christenen” gebouwd en op 11 november 1894 aan de B.P. Hofstedestraat ingewijd (http://godisliefde.nl/maak-kennis/geschiedenis). Na negen jaar nam Jurren Katuin ontslag en vertrok op 1 november 1900 naar Harlingen waar hij in een gehuurde woning aan de Zuiderstraat nummer 21 begon te evangeliseren. In dit huis stonden ook een aantal breimachines waarmee het gezin hun geld verdiende. Op 6 januari 1902 werd onder zijn leiding de Baptisten gemeente Harlingen een feit (http://www.scholieren.com/werkstuk/5952).

Figuur 2 Bron overlijdensbericht: http://www.findagrave.com

Op 24 september 1902 vertrok Jurren Katuin met zijn gezin van Harlingen naar Paterson, New Jersey (dichtbij New York) waar hij beroepen werd als dominee. Van hieruit heeft hij op diverse plaatsen in het Middenwesten van de Verenigde Staten gewerkt (volgens de census van 1920 woonde hij toen in Chicago) om uiteindelijk weer terug te keren naar Paterson, waar hij op 30 januari 1932 overleed.

Zijn zoon Gerald Albert Katuin was dus bijna zeven jaar toen het gezin naar de Verenigde Staten vertrok. Op het moment dat hij geregistreerd werd als dienstplichtige op 14 februari 1918 was hij student op het Des Moines College in Iowa. In dezelfde maand werd hij genaturaliseerd. Misschien omdat dit noodzakelijk was om ingeschreven te worden als dienstplichtige?

Of hij daadwerkelijk aan de oorlog in Frankrijk deelnam weet ik niet. Daarover heb ik geen informatie gevonden.

 

Figuur 3 Dienstplicht registratiekaart WO1 (familysearch.org)

 

Als hij heeft deelgenomen dan heeft hij de oorlog wel overleefd want in 1923 kreeg hij op de universiteit van Chicago een PhD in Philosophy (dissertatie: A Comparison of Methods in Science

and Philosophy).
In 1942 werd hij opnieuw geregistreerd als dienstplichtige (op de “Old man list”), de kans dat hij dit keer opgeroepen zou worden is vermoedelijk klein omdat hij inmiddels 46 jaar oud was.

Figuur 4 Registratiekaart dienstplicht WO 2 (familysearch.org)

Gerald komt voor op diverse passagierslijsten van en naar Europa: o.a. schip “President Hayes” van Marseille naar Boston op 26 feb 1926 en schip “Vulcania” van Gibraltar naar New York op 16 mei

1957. Dit zouden zakenreizen voor het bedrijf “Hub Wire Cloth & Wire Work Co” in Boston geweest kunnen zijn.

Op een scheepsmanifest van het S.S. Volendam uit 1929 staat de datum van zijn naturalisatie.
Gerald trouwde met Vera Littlefield. Ik heb geen kinderen van dit echtpaar kunnen vinden. Hij overleed (volgens Social Security Death Index) in januari 1977 in Vero Beach, Indian River, Florida, USA.

Ik vond het een beetje teleurstellend dat er geen spannende details uit de Eerste Wereldoorlog naar boven kwamen, toch was het interessant om te zien dat het gezin van Jurren Katuin en Jantje Karssiens niet uit economische motieven naar de Verenigde Staten vertrokken. Jurren was evangelist in Nederland en heeft dat werk voortgezet in de Verenigde Staten.