Familiedag 2016

Verslag familiedag vereniging Berend Katuin

De achtste familiedag is opnieuw in Westerwolde gehouden. Op 17 september 2016 komen familieleden van de vereniging bij elkaar in de Kloosterboerderij Bleyendael te Sellingen. Het is stralend weer. Rond half elf zijn de meesten al aanwezig en wordt er druk bijgepraat voor de ingang van de boerderij. We worden naar binnen geroepen om plaats te nemen in de refter.

Om elf uur heet onze voorzitter Tammo Katuin iedereen van harte welkom op de bekende Groningse manier, dus zo kort mogelijk, waardoor we al snel kunnen beginnen aan een kop koffie of thee met een lekkere Sellinger kloostermop erbij.

Boer Peter geeft een presentatie over de geschiedenis en de toekomst van deze biologische boerderij, die er oud uitziet, maar feitelijk nog maar een paar jaar oud is. De muren zijn opgetrokken uit kloostermoppen die 250 jaar geleden door monniken in Hongarije gemaakt zijn. In de boerderij zien we allerlei accessoires die uit kloosters of kerken uit het zuiden van Nederland komen. In overleg met het klooster in Ter Apel is er een film opgenomen die iets laat zien hoe het vroeger toeging op een kloosterboerderij.

Na het koffiedrinken en de presentatie van boer Peter is er tijd om de boerderij te bezichtigen. De boerderij is van binnen heel modern. Een open stal waar de koeien in en uit kunnen lopen, en zelf het moment kiezen wanneer ze gemolken worden in de automatische melkmachine. 
In het looppad tussen de stallen is het wel even oppassen. Hier wordt het stro door een robot steeds opnieuw richting de koeien geschoven.
Veel bekijks krijgen ook de kalfjes die nog niet zo lang geleden geboren zijn. We hadden nog wel wat langer rond willen kijken maar de lunch staat al klaar.

Er zijn voldoende broodjes en ook een heerlijke gehaktbal en een halve droge worst. Na de lunch gaan we met zijn allen nog wat drinken op de zonnige binnenplaats en wordt er druk gepraat. Ook kunnen de stallen eventueel nog een keer bezichtigd worden. In de winkel kunnen er eventueel wat spulletjes worden gekocht, zoals de befaamde gehaktballen. Om vier uur gaan de eerste familieleden weer naar huis.

Ik heb genoten van deze familiedag en ben benieuwd wat er volgend jaar op het programma staat.

Meer informatie over de boerderij: http://benikzelf.wixsite.com/bleyendael

Foto”s van de familiedag: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1107481012661733.1073741828.100001995345206&type=3 en uiteraard op onze eigen website!

Evert van Dijken